Taninegelooid Leer

: Een Tijdloos Ambacht

Gebruik

Taninegelooid leer, een van de oudste en meest traditionele vormen van leer, wordt vervaardigd met behulp van tannines die uit plantaardige bronnen zoals eikenschors, kastanjes en andere bomen en planten worden gewonnen. Deze natuurlijke looimethode resulteert in een milieuvriendelijk en duurzaam product dat gewaardeerd wordt om zijn kwaliteit en unieke eigenschappen. De toepassingen van taninegelooid leer zijn divers en omvatten:

 1. Kleding: Taninegelooid leer wordt vaak gebruikt voor het maken van hoogwaardige jassen, broeken en rokken. Het leer biedt niet alleen duurzaamheid, maar ook een natuurlijk ademend vermogen en comfort.
 2. Schoeisel: Van schoenen en laarzen tot sandalen, taninegelooid leer wordt gebruikt vanwege zijn stevigheid en vermogen om zich naar de vorm van de voet te vormen, wat zorgt voor een perfecte pasvorm en langdurig comfort.
 3. Accessoires: Tassen, portemonnees, riemen en hoeden gemaakt van taninegelooid leer zijn gewild om hun esthetiek en duurzaamheid. Het leer ontwikkelt na verloop van tijd een prachtige patina, wat elk stuk uniek maakt.
 4. Meubels en interieur: Van fauteuils en banken tot wandbekleding, taninegelooid leer wordt vaak gebruikt in luxe interieurprojecten vanwege zijn robuuste en klassieke uitstraling.

Technieken

Het looien van leer met tannines is een ambachtelijk proces dat eeuwenoud is en veel vakmanschap vereist. De belangrijkste stappen in dit proces zijn:

 1. Voorbereiding van de huid: De huiden worden grondig gereinigd en voorbereid door onzuiverheden en overtollig vet te verwijderen. Dit gebeurt meestal door weken en schrapen.
 2. Looien: De gereinigde huiden worden geweekt in een oplossing van water en plantaardige tannines. Dit proces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de gewenste dikte en sterkte van het leer. De tannines binden zich aan de collageenvezels in de huid, waardoor het leer duurzaam en bestand tegen ontbinding wordt.
 3. Drogen en conditioneren: Na het looien worden de huiden langzaam gedroogd. Vervolgens worden ze geolied en gekneed om het leer zacht en flexibel te maken.
 4. Afwerking: De laatste stap omvat het snijden, verven en polijsten van het leer. Vaak wordt het leer behandeld met natuurlijke oliën en wassen om een mooie glans en extra bescherming te geven.

De hierboven beschreven basisstappen geven een algemeen beeld van het looiproces. In de praktijk gebruikt Thijmen Apswoude echter 14 stappen in zijn proces, met een gemiddelde tijd van vier maanden per huid.

Variëteiten

Taninegelooid leer kan variëren afhankelijk van de gebruikte tannines en de specifieke technieken die worden toegepast. Enkele populaire variëteiten zijn:

 1. Volnerf leer: Dit is de hoogste kwaliteit taninegelooid leer, waarbij de natuurlijke nerf van de huid intact blijft. Het is sterk, duurzaam en ontwikkelt een rijke patina over tijd.
 2. Topgrain leer: Hierbij wordt de bovenste laag van de huid licht geschuurd om imperfecties te verwijderen. Het resultaat is een gladder oppervlak dat nog steeds veel van de natuurlijke kwaliteiten van volnerf leer behoudt.
 3. Nubuck en suède: Hoewel deze soorten leer vaak niet direct geassocieerd worden met taninegelooid leer, kunnen ze wel op dezelfde manier worden gelooid. Nubuck heeft een fluweelzachte afwerking, terwijl suède een zachtere, napped textuur heeft.
 4. Geolied en gewaxt leer: Sommige taninegelooide leersoorten worden behandeld met oliën en wassen voor extra waterbestendigheid en een unieke afwerking. Dit type leer wordt vaak gebruikt in outdoor producten en werkkleding.

Beschikbare Variëteiten en Looistoffen

Taninegelooid leer kan worden gemaakt van verschillende dierenhuiden en met verschillende tannines, wat resulteert in een breed scala aan producten. Wij bieden taninegelooid leer aan van de volgende dieren:

 1. Edelherthuid (Cervus elaphus)
 2. Damherthuid (Dama dama)
 3. Reehuid (Capreolus capreolus)
 4. Elandhuid (Alces alces)
 5. Moeflonhuid (Ovis orientalis musimon)
 6. Schapenhuid (Ovis aries)
 7. Geitenhuid (Capra aegagrus hircus)
 8. Koeienhuid (Bos taurus)
 9. Paardenhuid (Equus ferus caballus)

En wij kunnen looien met de volgende tannines:

 1. Eik (Quercus)
 2. Wilg (Salix)
 3. Tamme kastanje (Castanea sativa)
 4. Tara (Caesalpinia spinosa)
 5. Mimosa (Acacia dealbata)
 6. Gambier (Uncaria gambir)
 7. Sumak (Rhus coriaria)
 8. Quebracho (Schinopsis balansae)

Prijzen

De prijs voor taninegelooid leer bedraagt €35,- per vierkante voet. Een edelherthuid kost gemiddeld tussen de €250 en €400, afhankelijk van de grootte en de kwaliteit van de huid.

Taninegelooid leer blijft een geliefd materiaal dankzij zijn milieuvriendelijke productie, duurzaamheid en natuurlijke schoonheid. Of het nu wordt gebruikt voor kleding, accessoires of interieurtoepassingen, taninegelooid leer biedt een tijdloze charme en een unieke combinatie van esthetiek en functionaliteit.

Ervaring van de deelnemers

★ ★ ★ ★ ★

“Great Instructors, Great setting, great trainings / Big thanks Thijmen and the Crew / you guys rock!”

- Guy Gelaude

★ ★ ★ ★ ★

“Knowledge, Location, Enthusiastic, Inspiring”

- Jos van Hal

★ ★ ★ ★ ★

“veel geleerd afgelopen weekend. een echte aanrader....dank voor ieder die hier een bijdrage aan gelevert heeft”

- Casper Mutsaers