Filosofie

Hoe vaak wordt je wakker onder een dak van bladeren, in een zelfgemaakte hut? Of gewoon in de buitenlucht? Of je lekker hebt geslapen of niet, of de zon schijnt of het regent er is een vuurtje waar water op kookt en wat het hart is van het kampement. Je kunt dit vuur maken, lezen en begrijpen. Samen met de andere (tijdelijke) bewoners run je het kampement. Hout halen, zagen, afspraken maken, wie kneed het deeg zodat er straks brood is? En wat eet je bij dat brood? Vis misschien? Hoe kom je aan die vis? Kun je een net maken om vissen te vangen? Je werkt aan jouw projecten, laat je leiden door het weer, seizoenen, dat wat er nodig is. Living by Nature.

Waarschijnlijker is het dat je wakker wordt door jouw radiozender of zelf ingestelde melodie. Je mept eerst 2 keer de wekker uit voordat je aan de dag begint. Een warme douche, schone kleding uit de kast. Een paar boterhammen of misschien een smoothie met wat exotisch fruit. En naar het werk op de fiets of in de auto. Vergaderingen, rapporten, klanten, begrotingen. ’s Avonds moe en voldaan of teleurgesteld door baas of collega’s weer terug naar huis. Of misschien heb je de zorg voor kinderen, huishouden, mantelzorg. Wie heeft het eigenlijk niet druk? Of maakt zich nooit zorgen om geld, huis, gezin, toekomst?

Dat het vroeger beter was, dat is natuurlijk niet zo te stellen. Het was wel anders, héél erg anders! En biologisch, emotioneel en mentaal gezien zijn wij nog steeds die mens van vroeger. Alleen met heel veel gemakken nu in onze maatschappij. Dat maakt dat we ontzettend veel uren doorbrengen achter beeldschermen en op allerlei zitoppervlakten zitten, zuurstof krijgen via klimaatbeheersingssystemen en het hele jaar alle soorten groenten of fruit kunnen eten.

Hoe handig onze voorzieningen en uitvindingen ook zijn, het voorziet niet in de oer behoefte van de jager en verzamelaar in ons. We willen óók naar buiten! Alleen hoe je dat ook al weer doet, dat buiten zijn, dat zijn we als moderne mensen een beetje verleert. Er zijn nu allerlei mogelijkheden; dingen die je buiten kunt doen. Zoals je binnen een film kunt kijken, kun je buiten, wandelen of vogels spotten en nog veel meer. Iedereen die graag buiten en in de natuur is kent de termen, Survival, outdoor en waarschijnlijk ook Bushcraft. Wij introduceren de term Living by Nature. Wat is het verschil?

 • Outdoor activiteiten; zijn allerlei soort dingen die je buiten kunt ondernemen. Het is een soort paraplu term waar heel veel activiteiten onder vallen.
 • Survival; dit is gericht op het ‘overleven’ in de natuur naar aanleiding van een plotselinge en onbedoelde gebeurtenis. Bij Survival probeer je zo snel mogelijk contact te leggen met de bewoonde wereld en daarnaar terug te gaan.
 • Bushcraft; dit is een vaak een hobby waarbij allerlei soorten natuurtechnieken en ambachten worden geleerd, bestudeerd en toegepast. Hierbij worden zowel moderne als primitieve technieken door elkaar gebruikt.
 • Living by Nature; dit is het geheel aan natuurvaardigheden, primitieve ambachten, sociale vaardigheden, zelfkennis en waarneming, die nodig zijn om langere periode bewust in de natuur te kunnen verblijven gebaseerd op Native mogelijkheden. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en oude technieken.

Wat wij doen

Wij leren je weer om buiten te zijn! Geen losse activiteiten maar het geheel van wat we Living by Nature noemen. Wanneer we gaan wandelen dan zien we waar welke planten groeien, handig voor als je die nodig hebt! We horen de alarmroep van vogels, die hebben ons gezien en waarschuwen andere dieren. Zien een ree wegvluchten die ook de vogel hoorde. Of voelen aan de lucht dat er regen aankomt. Bij een omgevallen boom kijken we even naar welk soort het is. Kunnen we nog iets gebruiken en meenemen? Misschien de vezels van de bast om touw van te maken? Dit geeft een heel andere ervaring dan een rondje lopen voor de frisse lucht. Ook dat is waardevol!

Maar met een Living by Nature look ga je meer ervaren, horen en zien.
We leren je de samenhang te zien, te voelen en te begrijpen zodat jij onderdeel wordt van het geheel. Wij zijn natuur! Of we nu tussen muren zitten of niet, we zijn een onderdeel van een grotere kringloop. En hoe meer je daarover leert en ervaart hoe beter jij je gaat voelen ook op de momenten dat je andere dingen ‘moet’ doen.

Voor wie.

Ben jij al Living by Nature? Iedereen is onderdeel van de natuur, ook als je in een flat midden in de stad woont. Alleen niet iedereen staat er even middenin of wil zich erin verdiepen. Wij zien in iedereen een potentiele Living by Nature persoon mits je je wilt verdiepen in de aspecten die hierbij komen kijken. We krijgen weleens de vraag of we ook veganistisch leven of vegetarisch. Hoewel we achter deze persoonlijke visies staan past dit niet binnen een jager / verzamelaar en Living by Nature filosofie.

Denk alle moderne zaken eens weg. Geen huizen, geen supermarkt, geen wasmachine geen auto’s zelfs geen wegen. Wat je dan wel hebt is eindeloze natuur, bomen, moeras, vlaktes bergen, zon, kou, wind en regen. Stel je voor dat je hout moet sprokkelen, vuur moet maken, je kleding moet repareren, manden moet vlechten een nieuwe hut bouwen of een kano of een slee. Je bent de hele dag in de weer. Dan is een brandnetelsoepje met wat zevenblad en paardenbloem niet voldoende. Veel dingen zijn seizoen afhankelijk, fruit, noten en zaden. Natuurlijk kun je een deel bewaren maar niet alles. Onze kippen leggen het hele jaar een ei! Maar dat is dus helemaal niet gewoon! Hoe zou een kuiken in de winter moeten overleven? Qua voedsel is vis en ook vlees absoluut noodzakelijk. O en dat is alleen nog maar voedsel.

Kleding werd gemaakt van huiden (bucksin) superzacht leer. Zonder warme kleding zou je het in het in het grootste deel van Europa niet redden in de koude maanden en plantaardige kleding kan gewoon niet in de mate waarin je het gebruikt, de moeite die het kost om te maken, de slijtage en hoe warm je het zou hebben.

Wil je de kennis van de levenswijze dan hoort daar dus eigenlijk alles bij. Wil je kleding van leer dan is het logisch dat je ook het proces van villen, schoonmaken en preparen kent. En als het beest dan toch voor ons is gedood dan gebruiken we ook alles wat we kunnen gebruiken. Botten, pezen, een blaas bijvoorbeeld. Je kunt daar de meest prachtige en handige voorwerpen mee maken.

Respect voor de natuur en specifiek voor dieren en dat wat we ‘nemen’ is ongelooflijk belangrijk. Eigenlijk merken we het aan iedereen die Living by Nature wordt dat dit vanzelf gaat. Hoe meer je een onderdeel wordt van de natuur hoe meer bevlogen mensen worden hoe zorgvuldiger je omgaat met alles wat er is. We doen niks zomaar, alles krijgt een functie.

Wij richten ons op de natuurliefhebbers die verder willen gaan dan survival, bushcraft of lekker buiten zijn. We verwachten dat je onze Living by Nature kennis wilt leren, doorleven en ook zelf wil kunnen toepassen.

Onze Passie (waar we voor staan)

Wij zijn gepassioneerd over hoe mensen duizenden jaren geleden leefden. Alle kennis en vaardigheden die men bezat. En over hoe alles met elkaar samenhangt wanneer je kijkt vanuit een natuurlijk perspectief. Wij zien hoe mensen leren, groeien en genieten van het werken in en met de natuur. Daar doen we het voor. Wij staan voor, puur, authentiek, goede theorie, praktijkervaring en persoonlijke ondersteuning. Omdat men ook vroeger niet alleen leefden besteden we veel aandacht aan het samenwerken als team.

Onze Motivatie (waar we voor gaan!)

Wij brengen mensen terug bij zichzelf, bij hun kennis van de natuur en de mogelijkheid om te leven met de natuur. Al onze activiteiten zijn gebaseerd op het leven als Jager en Verzamelaar. We leren onze cursisten en studenten de vaardigheden die nodig zijn om langere tijd in de natuur te verblijven. Daarmee gaan we verder dan wat meestal wordt verstaan onder bushcraft. Een belangrijk onderdeel van ons aanbod is de jaaropleiding. Daarbij gaat een groep mensen een jaar lang zich verdiepen in alle technieken en ambachten. We zijn daarmee de enige Living by Nature school die dit aanbiedt in Nederland. Ook in onze individuele cursussen gaan we zo ver als mogelijk op de natuurlijke manier aan de slag.

Waar het toe leidt

Wij leiden mensen in de basis op in natuurvaardigheden. Maar je leert je zo veel meer:

 • Theoretische kennis over alle terreinen die passen bij Living by Nature en langdurig verblijf in de natuur.
 • Praktijkervaring, alle lesstof wordt in de praktijk toegepast.
 • Teamwork, samenwerken en groepsdynamiek.
 • Kennis over psychologische aspecten van Living by Nature
 • Leren zien hoe alles in de natuur samenhangt.
 • Kennis van oorzaak en gevolg, leren lezen van signalen
 • Functioneren onder stress. Het is niet altijd even makkelijk. De natuur is geen supermarkt. Je leert gefocust te werken onder verschillende situaties.
 • Alerter leven, groter waarnemingsvermogen ook in de dagelijkse samenleving
 • Zelfkennis, ook je eigen signalen, honger, dorst vermoeidheid wat uitbreid naar beleving en gedrag en wisselwerking.
 • Kennis van anderen, het is belangrijk de signalen bij een ander te herkennen. Raakt iemand onderkoelt, herken je uitdroging.
 • Plannen en vooruitdenken, hoe lang ben je bezig met een taak, hoeveel energie kost het, dus hoe ga je dit plannen. Maak je eerst een vuur en ga je dan jagen? Of omgekeerd en waarom?
 • Kennis van de omgeving, het maakt uit waar je je hut bouwt of waar je je vuur stookt.
 • Bewuster leven in de moderne maatschappij
 • Goed in je ‘vel’ zitten
 • Na de jaaropleiding mogelijkheid tot vervolg / instructeursopleiding.

Wat het met mensen doet

We merken het zelf en we horen het terug van onze deelnemers. De ervaring van workshops, cursussen en het buiten leven heeft in impact op het dagelijks leven van mensen. De bomen in de straat zien er ineens anders uit. Mensen zijn alerter, zien meer en veel van onze deelnemers voelen zicht meer verbonden met de natuur. Soms krijgen we deelnemers die in een moeilijke situatie zitten of achter de rug hebben. We zijn trots dat ze terug geven dat in een weekend bos ze een sprong vooruit kunnen maken. Zonder dat we hier bewust op sturen en zonder dat we dit gaan uitleggen of verklaren weten we dat dit kan gebeuren. Het zijn de extra’s die mensen mee kunnen nemen.

Ervaring van de deelnemers

★ ★ ★ ★ ★

“Great Instructors, Great setting, great trainings / Big thanks Thijmen and the Crew / you guys rock!”

- Guy Gelaude

★ ★ ★ ★ ★

“Knowledge, Location, Enthusiastic, Inspiring”

- Jos van Hal

★ ★ ★ ★ ★

“veel geleerd afgelopen weekend. een echte aanrader....dank voor ieder die hier een bijdrage aan gelevert heeft”

- Casper Mutsaers