Methode

Living by Nature: Lesmethode; hoe we werken
Theorie en Praktijk

Onze lessen bevatten een combinatie van theorie met praktijkervaring. Daarbij stellen we een hoge norm. We leggen een theorie uit, vervolgens ga je zelf aan de slag. Wij stimuleren al onze deelnemers zoveel mogelijk te oefenen. Alleen dan kun je technieken echt van binnenuit doorleven. Met een paar keer proberen heb je technieken nog niet in de vingers.
Lange termijn

Onze activiteiten zijn gericht op de lange termijn. De vaardigheden die je nodig hebt voor een lang verblijf in de natuur. We besteden aandacht aan het maken van kleding van buckskin. Het maken van een primitief draagsysteem en bijvoorbeeld het drogen van vlees zodat je dit ook voor latere momenten kunt gebruiken.
Psychologische aspecten

We besteden aandacht aan de psychologische aspecten die mensen tegen kunnen komen. Stel je voor dat je ineens anders eet, dat heeft gevolgen op hoe je je voelt en reageert. We monitoren hoe het met iedereen staat en zijn altijd aanwezig voor een persoonlijk verhaal.

Binnen de lessen komen alle uitgangspunten uitvoerig aan bod.
Uitgangspunten

Er zijn een aantal uitgangspunten die als basis in onze filosofie verweven zitten.
Een deel is het geheel

Wil je iets weten over het ene onderwerp dan moet je je ook willen verdiepen in andere onderwerpen. Wil je iets leren over vuur maken, dan moet je je verdiepen in hout, in tondel maar ook in de invloed van wind of de grond waarop je gaat stoken. Zo is alles een kringloop en is er eigenlijk geen begin van het ene onderwerp of eind van een ander. Daarmee is een deel het geheel.
Alles heeft een functie

Wanneer we iets uit de natuur nemen dan gebruiken we zoveel mogelijk. Als je dan toch een plant plukt, wat kun je dan met alle onderdelen? Of wanneer je een dier doodt, dan gebruiken we huid, veren, botten, pezen, nagels.
Duurzaam gebruik

Alles wat we nodig hebben gebruiken we duurzaam. We nemen niet meer dan nodig en verspreid over een gebied zodat we zo min mogelijk schade toebrengen aan de omgeving. Bovendien weten we dat we dan op een later moment terug kunnen naar die plek omdat daar iets groeit of leeft wat we kunnen gebruiken.
Rust

Buiten, in het bos in de natuur zijn we onderdeel van de omgeving. Dat betekent dat we de rust bewaren en bewaken. Wil je iets vragen dan roep je niet door het bos maar loop je naar die persoon toe. Op deze manier leer je ook meer te observeren en luisteren naar de natuur. Als jij een onderdeel wordt van de natuur, dan wordt de natuur een onderdeel van jou.
Respect

We vinden het belangrijk dat er met respect wordt omgegaan met alles. Vooral met het werken met dierlijk materiaal. Een dier heeft zijn leven gegeven en wij eten daarvan. We houden van humor maar gaan serieus om met de belangrijke onderdelen.
Vooruitdenken

Wil je lang in de natuur kunnen leven dan moet je vooruit denken. Voedsel drogen voor in de winter. Rekening houden met verandering van omgeving, voorraden. Materialen die je moet drogen, prepareren of voorbereiden.
Waarnemen

Goed waarnemen is essentieel. Misschien maak je een wandeling en zoek je naar eetbare planten. Alleen als je dan perfect tondelmateriaal tegenkomt dan neem je dat mee! Wacht niet totdat je ineens tondel nodig hebt en apart erop uit zou moeten. Zoveel mogelijk van je energie efficiënt gebruiken.
Teamwork

Dit is misschien een van de meest belangrijke elementen. Mensen zijn groepsdieren. Samenwerken is noodzakelijk om te overleven. Een mooi voorbeeld is de vuurwacht. Wanneer je samen in een shelter slaapt en een vuur hebt branden is er om de beurt 1 persoon die de wacht houdt. Zo hou je het vuur aan, blijft het warm en heb je de volgende dag ook direct vuur. Een verantwoordelijke en mooie taak. Teamwork betekent ook communiceren en je uitspreken. Heb je last van je knie of hoofdpijn, een ander kan pas rekening met je houden wanneer er goed en duidelijk gecommuniceerd wordt.
Ons aanbod

Wij brengen onze Living by Nature filosofie, methode en kennis over op verschillende manieren.
Je kunt losse cursussen volgen van één of meerdere dagen. Met een verzameling van Cursussen en modules kun je stapsgewijs je kennis en ervaring uitbreiden tot het niveau waarop Living by Nature in je bloed gaat zitten. We bieden een jaaropleiding aan waarmee je diepgaande kennis en ervaring opdoet over alle terreinen. Ook voor ouders met kinderen hebben we activiteiten.
Cursussen

Waarbij we je de basis van Living by Nature bijbrengen of deze verder verdiepen.

Je leert over een specifiek onderwerp allerlei praktische vaardigheden en kennis
Jaaropleiding

Alle onderwerpen leer je stapsgewijs in een vaste groep studenten waardoor je snel leert en ontzettend veel oefent met alles,
Ouder kind activiteiten

Kinderen zijn welkom en wij bieden diverse activiteiten waarbij de focus ligt op een gezamenlijke activiteit. Bijzonder om een keer mee te maken zowel voor kinderen een gave ervaring en ook voor ouders een mooie manier om de relatie met je zoon of dochter te verdiepen. Je vind ze onder zowel de cursussen als de opleidingen

Ervaring van de deelnemers

★ ★ ★ ★ ★

“Great Instructors, Great setting, great trainings / Big thanks Thijmen and the Crew / you guys rock!”

- Guy Gelaude

★ ★ ★ ★ ★

“Knowledge, Location, Enthusiastic, Inspiring”

- Jos van Hal

★ ★ ★ ★ ★

“veel geleerd afgelopen weekend. een echte aanrader....dank voor ieder die hier een bijdrage aan gelevert heeft”

- Casper Mutsaers