Laden Evenementen

Een opleiding volledig gericht op het leven in winterse omstandigheden. Kou, sneeuw en ijs verandert alles wanneer het gaat om comfortabel in de natuur te zijn. Activiteiten vragen veel meer planning. Je kunt niet zomaar naar buiten lopen zonder handschoenen als het -35 C is. Je neemt je spullen mee op een slee in plaats van in een backpack.

In deze opleiding ga je de spullen maken die je nodig hebt voor een reis naar de koude gebieden. Zo maak je een eigen paar sneeuwschoenen, sneeuwbril en leer je het maken van een sneeuwshelter. De eindexpeditie is gepland in Canada.

De theorie komt gedurende de hele opleiding in ieder weekend aan bod en gaat bijvoorbeeld over routines en disciplines in koude omstandigheden, het gebruiken van isolatie door middel van sneeuw en je lichaamswarmte in de shelter. Het dragen van je kleding en materialen in arctische condities, omgaan met oververhitting en onderkoeling. Uiteraard gaan we bespreken hoe je vuur kunt maken in koude en natte omstandigheden.

Overzicht van de onderwerpen

 • We aan de slag met het looien van huiden met schors. Bark tanning van ree, hert en vishuiden. Ook gaan we de raw hides voorbereiden die in het tweede weekend nodig zijn voor het maken ‘parfleches’. Ook staat het maken van containers op de planning en voorbereidingen voor latere projecten.
 • Het maken van een paar sneeuwschoenen is een leuk en intensief karwij. Het hout moet gebogen worden door middel van stoom. Vervolgens ga je de hele sneeuwschoen invlechten met raw hide. Zo maak je jouw eigen paar sneeuwschoenen voor de expeditie.
 • Goede kleding is cruciaal in de koude streken en bont houdt ontzettend goed de warmte vast. We besteden ruim tijd aan het looien van huid met behoud van de haren, bont dus. Onder andere vos, bever en rendier. De technieken die je leert kun je toepassen op diverse soorten vachten. De methode is 100% natuurlijk, er komen geen chemicaliën bij kijken. We gaan in op de verschillende dierlijke onderdelen gaan waar ze voor werden gebruikt en hoe je deze kunt behandelen.
 • In een winter uitrusting komen een aantal bijzondere items voor die je verder zelden nodig hebt. Zo gaan we een ijshouweel maken van steen of gewei en maak je jouw sneeuwbril. Je leert werken met greenstone en leisteen. Je gaat slijpen en polijsten met natuurlijk schuurplaten en zand. Ook zul je leren wat ‘pecking’ inhoud hout uitzoeken dat geschikt is voor je houweel.
 • Jagen met vallen en stikken in de sneeuw vraagt om kennis van het weer. Het weer kunnen lezen, weten wat je kunt doen bij plotselinge veranderingen. Waar zet je de vallen en strikken neer? Er ligt een dikke laag ijs en een meter sneeuw. Waar hou je rekening mee nu de wereld er anders uit ziet? Het is niet meer terug te herkennen van de zomer. Maar toch is de winter een rijkdom voor de jacht.
  wanneer je weet waar je op moet letten. We gaan winter vallen maken, vislijnen en haken voor winterse omstandigheden, ook gaan we je voorbereiden op wak vissen voor de eind
 • Jezelf warm kunnen houden is belangrijk. Dit weekend staat in het teken van het maken van verdere kleding items zoals het vilten van binnenschoenen en een vilten anorak. Van ruw schapenhaar werk je naar mooi gekaard en eventueel gekleurde wol, aan een prachtige jas. Dit is een van de belangrijkste kledingitems voor de expeditie.
 • De handen en de voeten lopen in de poolstreken de meeste kans op bevriezing en ‘frost bite’. Het is absoluut belangrijk deze goed te beschermen. Je gaat beenkappen maken en laarzen (mukluks) van buckskin en handschoenen van bont. Ook gaan we kookbenodigdheden maken zoals het een pan van speksteen.

Ambacht week in de Vogezen
Een week met de groep naar de Vogezen waar we meer winter vaardigheden gaan behandelen en de eerste ervaringen kunnen opdoen in de sneeuw zoals tracking en het lopen met sneeuwschoenen. Hier zullen we ook verder werken aan het maken van persoonlijke items en het werken aan je winterse outfit.

Eindexpeditie
In samenwerking met Lure of the North plannen we een mooie expeditie in het prachtige Canada.
De reiskosten naar de locatie zijn niet inbegrepen. Op deze trektocht zullen we al onze zelfgemaakte spullen meenemen en voorttrekken met een slee.

Schrijf je in!

  Kennis benodigd: Jaaropleiding gevolgd

  Lesgeld: € 3500

  Materiaalkosten: In de prijs is inbegrepen, de wettelijke btw, de maaltijden tijdens de cursusdagen en de materialen tijdens de cursus.

  Niet inbegrepen is:

  • extra materiaal voor thuis, bijvoorbeeld extra huiden om te looien of ander soort materialen.
  • Reiskosten van en naar de expeditie

  Data 2020

  januari 10 (kennismakingsdag)
  januari 24-25-26
  maart 20-21-22
  mei 22-23-24
  juli 24-25-26
  september 25-26-27
  november 20-21-22

  Data 2021

  februari 15 t/m 21
  maart 19-20-21
  mei 14-15-16
  juli 16-17-18
  september 17-18-19
  november 19-20-21

  Geef een reactie