Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Prachtig materiaal, dat zie je meteen, maar weet je ook hoe je het modern of primitief kunt maken en verwerken?

Wat rundleer is dat weten veel mensen wel, maar wist je ook dat je leer heel goed van de huid van een vis kunt maken? De vis wordt gegeten maar de huid wordt vaak weggegooid en dat terwijl het een prachtproduct is. De huid van de zalm bijvoorbeeld geeft een prachtige structuur. Dit leer is oersterk en doet door zowel kleur als structuur zelfs chique aan. In deze workshop werken we met zalmhuiden.

Afhankelijk van de looimethode kun je diverse soorten leer producten maken. Van soepel en zacht tot stugger en stevig. Van doorschijnend en glanzend tot echt een leersoort. Iedere methode en afwerking geeft een eigen resultaat. Vroeger maakte men bijvoorbeeld regenkleding door de waterafstotende eigenschap van vis. Er zijn daarnaast veel andere producten denkbaar. Van primitieve items, schoenen, tassen of hoesjes voor moderne apparatuur. Ook vandaag kan vissenleer een item om mee te pronken zijn.

In deze workshop werken we met 2 verschillende looitechnieken. Een plantaardige ‘barktanning’ (met boomschors) en een ‘oil tanning’ (methode met olie).

Na deze workshop ga je naar huis met zeker 2 vissenhuiden die je zelf gelooid hebt en beheers je de kennis van het proces.

Schrijf je in!

theorie vishuid

chemie van looi & conserveer technieken

verwerkingsproces

– fleshe
– scale
– tannine
– oil
– rinsing
– oil

tips en tricks voor het verwerken

– naaien
– verwerken

Eigenschappen en specialiteiten van de vishuid

Aantal dagen: 1

Aantal deelnemers: 12

Kennis benodigd: Geen

Lesgeld: €80

Materiaalkosten:  2 vishuiden en alle materialen om deze te bewerken en verwerken zijn inbegrepen. Eventuele extra huiden of materialen zullen tegen meerprijs aanwezig zijn.

Geef een reactie