Laden Evenementen

Vervolgopleiding Vis

Na de jaaropleiding is er nog zoveel kennis te vergaren. Speciaal daarvoor is deze vervolgopleiding ingericht. Deze opleiding specialiseert zich in vissoorten, het bereiden van vis, welke vistechnieken toegepast kunnen worden, welke soorten water er zijn, hoe je hierop in kan spelen en welke soorten vissen hierin leven. Er zal veel primitief vismateriaal behandeld en gemaakt worden zoals haken, netten, fuiken, kooien, klemmen, floaters, sinkers, tannen en coracale.

Het is verstandig als student eerst meegedaan te hebben aan de jaaropleiding in verband met de informatie die behandeld wordt tijdens de vervolgopleiding. De informatie die tijdens de vervolgopleiding behandeld wordt kan diepgaand en intensief zijn. Er worden vaardigheden gebruikt waarvan wij verwachten dat de studenten ze eigen zijn. Dit verwachten wij om de veiligheid te waarborgen van de overige studenten en om op tempo te blijven.

De opleiding bestaat uit:

(1 kennismaking dag)

6 weekenden van vrijdagochtend t/m zondagmiddag

1 week expeditie in het jaar volgend op de opleiding

De opleiding in vogelvlucht:

Kennismaking

We starten met een dag kennismaken. Deze dag is bedoeld om als studenten elkaar en ook de instructeurs te leren kennen. Deze dag staat los van de opleiding.

Weekend 1

We bespreken de vis en diens leefomgeving, verschillende soorten water en met welke elementen er rekening gehouden moet worden. We beginnen direct dit weekend al met het looien van vissenhuid, doormiddel van een techniek genaamd ‘’vegetable tanning’’. We behandelen speren en nacht vissen.

Weekend 2

We behandelen haken; haken voor op zee, in rivieren, in meren, enzovoorts. We gaan verschillende materialen gebruiken voor deze haken. Denk hierbij aan bot, steen, hout, gewei en hoorn. We gaan bezig met verbindingen van leaders, sinkers, floaters en dergelijke. We zullen theorieën behandelen die archeologisch en experimenteel archeologisch zijn onderbouwd. Dit zijn theorieën zoals uit welk deel van het dierlijk lichaam haken meestal werden gemaakt.

Weekend 3

We gaan ons bezig houden met het bereiden van vis en netten. We benaderen het gebruik van verschillende netten in verschillende wateren en hoe ze werken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gillnetten, handnetten, liftnetten en dragnetten. We gaan in op alle floaters, sinkers, verschillende soorten mazen, boetnaalden die hierbij komen kijken en we gaan netten breien. ’s Avonds zullen we verschillende soorten vis bereiden op verschillende manieren.

Weekend 4

Het vissen in een boot is zeer geliefd en daarom gaan wij dit weekend twee coracles maken. Een coracle is een soort boot dat over de hele wereld is teruggevonden, voor elke gebied werd net andere materialen gebruikt. Deze boten werden voor van alles gebruikt, zoals transport, jacht of communicatie. Voor ons is deze boot belangrijk tijdens het vissen omdat het een oversteek van een rivier makkelijker maakt, je ermee met netten kan vissen en je ermee kan still scouten. We zullen grote koeien- of paardenhuiden gaan verwerken om deze boten drijvend te maken.

Weekend 5

We behandelen het verder verwerken van vis. We gaan fileren, doodmaken en meer bereidingstechnieken van verschillende soorten vis bespreken. We gaan bezig met het gebruik van onderdelen zoals de blaas, bot, ogen en hersenen. Deze onderdelen werden gebruikt voor vele doeleinden en hier zullen wij dit weekend meer op in gaan. We gaan het hebben over knuppels om vissen mee te doden, actief vissen, passief vissen, de voordelen hiervan en het winnen van zout.

Weekend 6

We verdiepen ons in fuiken, kooien en schepnetten en het gebruik hiervan. We behandelen steam benden en het impregneren van rauw materiaal, wat wordt gedaan om het langer bestand te maken tegen (zout) water.

Eindexpeditie

De eindexpeditie wordt gehouden in Schotland, langs de kust. In tegenstelling tot de reguliere jaaropleiding ben je niet verplicht totaal primitief op deze expeditie te gaan. We gaan alle technieken en gemaakte materialen die wel primitief zijn volledig inzetten en er wordt dan ook uitsluitend ingegaan op het leren vissen en lezen van water. Tijdens de passieve vis uren zitten we niet stil en gaan we eetbare planten bestuderen en bezig met oude, lokale vistechnieken.

Tijdens deze week zullen ook nog lessen gegeven worden, over bijvoorbeeld de gevaren die meekomen tijdens het vissen in specifieke plekken op de wereld, aas en welke vissen te vermijden.

Schrijf je in!

Data:

31 t/m 2 februari – Bladel

03 t/m 05 april – Bladel

05 t/m 07 juni – Bathmen

31t/m 02 augustus – Aerdenhout

02 t/m 204 oktober – Leersumse Veld

04 t/m 06 december – Drenthe of Bladel

Aantal dagen: 25

Aantal deelnemers: 10-15

Kennis benodigd: gevolgde jaaropleiding is gewenst

Lesgeld: €1500

Materiaalkosten:

Leave A Comment

This website uses cookies and third party services. Ok