Laden Evenementen

De ouder & kind jaaropleiding, een jaaropleiding waarin ouders en kinderen samen het avontuur aangaan! Deze jaaropleiding zit boordevol informatie en expertise en is zo ingericht dat zowel volwassenen als kinderen hieraan mee kunnen doen

Zouden jullie als ouder en kind graag samen iets leuks, interessants en leerzaams willen doen wat ook nog eens buiten plaatsvindt? Dan is de ouder & kind jaaropleiding iets voor jullie! Deze jaaropleiding is speciaal gericht op kinderen en ouders. Samen leren jullie alle bekende en noodzakelijke vaardigheden zoals hoe je een hut moet bouwen, een houten lepel moet maken, hoe je vissen kan vangen en hoe je huiden kan bewerken. Gedurende 8 weekenden en een week leren jullie hoe je kunt (over)leven in de natuur en wat hier allemaal bij komt kijken. Zelf vuur maken, botten bewerken, natuurlijke lijm maken en je eigen eten verzamelen zijn een greep uit de vaardigheden en technieken die gedurende deze opleiding aan bod komen. Er zullen zowel gezamenlijke als individuele opdrachten zijn waar je in de natuur en thuis mee aan de slag kan. Een basis aan vaardigheden en technieken waar je de rest van je leven plezier aan zult hebben!

Na deze opleiding heb jij naast de basis aan vaardigheden en technieken een berg aan kennis over ‘living by nature’. Onze methode is een combinatie van bushcraft, survival, primitieve vaardigheden en onze eigen filosofie. Voor veel van de onderwerpen die behandeld worden is meer nodig dan theorie en het een keertje gedaan hebben. Je zou denken dat je na het maken van een mooie houten lepel de kennis wel onder de knie hebt. Maar wat als je een andere houtsoort gaat gebruiken, waarvan de vezels anders zijn? Wat als het hout al een tijdje heeft liggen drogen, of juist nog nat is? Wat voor tondelmateriaal is er te vinden in een andere omgeving? Misschien ken je het bos wel op je duimpje, maar hoe zit dat in het duin? En hoe maak je een vuurtje als het dagenlang heeft geregend, of als het hard waait? Hoe bereid je het vuur voor? Waar leg je alles neer? Hoe bouw je het vuur op? Dit zijn allemaal factoren die de processen beïnvloeden en waar je tijdens deze ouder & kind jaaropleiding mee te maken krijgt.

Je leert de natuur en de seizoenen kennen. Je leert met verschillende soorten gereedschap te werken op een veilige, verantwoorde manier. Door de opzet van de ouder & kind jaaropleiding vorm je met de medecursisten een team, als ouder en kind een team en leer je als individu sterk in je schoenen te staan als het om bushcraft, survival en primitieve vaardigheden gaat. ’s Avonds bij het kampvuur is er de mogelijkheid verder te werken aan jouw projecten of om verhalen te delen. Ook vanuit Living by Nature zullen mooie verhalen gedeeld worden. Kortom, een jaar om nooit te vergeten!

De opleiding bestaat uit:

1 kennismaking dag

8 weekenden van vrijdagmiddag t/m zondagmiddag

1 lesweek tijdens een vakantie

1 week expeditie in het jaar volgend op de opleiding

De 8 weekenden in vogelvlucht:

Kennismaking
De kennismaking is bedoeld om als groep elkaar te ontmoeten en de hoofdinstructeurs te ontmoeten. Deze dag dient als een kleine introductie van de jaaropleiding. We gaan deze dag samen leuke activiteiten doen zoals bijvoorbeeld vis bakken in leem of koken in een vuurkuil.

Weekend 1 Basis

Het eerste weekend beginnen we met de basis. Als een van de eerste dingen komt een van de belangrijke, dan wel niet belangrijkste, onderwerpen aan bod: mesveiligheid. Gedurende de jaaropleiding zullen we geregeld met messen werken. Maar hoe houd je een mes vast? Hoe geef je een mes door? Waar moet je op letten als je met een mes werk? We nemen de tijd hiervoor zodat elke ouder en kind de ruimte krijgt dit te leren. We gaan het daarnaast hebben over het maken van een natuurlijk onderkomen en vuur maken met de vuurslag. Lukt het jou om mooie vonken te slaan? We gaan dit weekend ook al aan de slag met het verzamelen van natuurlijke tondelmaterialen. Want hoe begin je een vuurtje? Wat heb je hiervoor nodig? Wat brandt goed en wanneer brandt dit goed? En wat is er nou leuker dan dit te testen…?

Weekend 2 Vervolg

Het vervolgweekend is het vervolg van de basis. We gaan het hebben over natuurlijke EHBO en hoe je dit moet toepassen, eetbare planten (die we ook gaan eten!), en water filteren. We leren hoe we wild- en natuur kunnen observeren, iets wat je vervolgens thuis kan oefenen. We leren verschillende knopen te leggen en hoe je zelf natuurlijk touw kan maken. Veters strikken zal nooit meer hetzelfde zijn!

Weekend 3 Basisvaardigheden

Dit weekend draait om het werken met natuurlijk materiaal. We gaan aan de slag met ons eigen houtbewerkingsproject, bijvoorbeeld het maken van een lepel. De basis is hetzelfde voor iedereen maar met de steel kan de fantasie de vrije loop krijgen. Wordt het een rechte steel? Eentje met een kronkel? Of wordt de steel rijkelijk versierd? Met deze lepel zal je voortaan je maaltijden eten bij Living by Nature, zodat je elke maaltijd weer ziet wat voor moois je gemaakt hebt. We gaan bot en gewei bewerken, wat andere technieken vergt dan het bewerken van hout. We leren het maken van natuurlijke lijm door middel van hars en waar men deze materialen kan vinden en verzamelen.

Weekend 4 Jacht & voedsel

Het vierde weekend staat in het teken van jachttechnieken. Hoe kan je een dier vangen zonder er zelf bij te zijn? Hoe maken we een val of een strik? Waarom kan je een val of strik niet zomaar overal zetten? Welk dier wil je eigenlijk vangen? Hoe groot moet je val of strik dan zijn? Al deze vragen en meer worden dit weekend behandeld. We leren over voedsel, en hoe belangrijk dit is om te kunnen (over)leven in de natuur. We gaan dierlijk vet zuiveren waar we een lichtje van gaan maken, die wel uren kan blijven branden. We maken pemmican, een voedzaam energiehapje en gaan aan de slag met het drogen en roken van voedsel, wat soms wel maanden bewaard kan worden.

Weekend 5 Vervolg vaardigheden
Het kleien op school is niets in vergelijking met de stoere potten die we dit weekend gaan maken en bakken in het kampvuur. We werken met wol en vilt want we gaan onze eigen schoenen, laarzen of sloffen vilten. Deze winter zullen we geen koude voeten hebben! Ook gaan we bastcontainers maken. Traditioneel werden deze containers gebruikt om bessen en ander voedsel in te verzamelen. We leggen uit waarvoor ze gebruikt werden, hoe ze eruitzagen en waarom ze zo handig zijn.

Weekend 6 Vis en vistechnieken

Dit weekend is gericht op vissen. We leren over de grootte van verschillende vissen, het vissen van vissen en gaan we verschillende soorten vishaakjes en een visspeer maken. Om vissen te vangen zonder haakjes of speren leren we hoe we een visnet kunnen knopen. Oefenen met het uitgooien en wie weet heb jij straks een vis in je net…!

Weekend 7 Leerlooien
Dit weekend gaan we aan een iets moeilijkere taak, het looien van huiden. Het looien van leer is best een pittige klus maar een vissenhuid is klein en prima om mee te starten. We looien een vissenhuid en eventueel kunnen we een reeënhuid looien.

Weekend 8 “Examen”

Dit weekend is een afsluitend weekend met verrassingsprogramma.

Ambachtsweek
De ambachtsweek is de week van de ambachten. We gebruiken deze week om ons huiswerk af te maken. De instructeurs zijn aanwezig om je te helpen en extra uitleg te bieden als iets niet lukt. Heb je al je huiswerk al af? Dan kan je tijdens deze week je ambachten oefenen en verbeteren. Beheers jij de vuurslag al? Ga jij het record voor grootste visnet knopen zetten? Of maak je een extra lepel? Ongeacht wat deze week voor jou op de planning staat, deze week wordt een topweek!

Data:

13 t/m 15 maart

17 t/m 19 april

15 t/m 17 mei

19 t/m 21 juni

28 t/m 30 augustus

18 t/m 20 september

16 t/m 18 oktober

13 t/m 15 november

Schrijf je in!

Instructeurs:

Iris Kleinlugtenbelt

Iris Kleinlugtenbelt

Instructeur / Coach

Als ik van binnen naar buiten de natuur inga dan is de eerste ademteug alleen al heerlijk. Ik ruikt de bomen, de geur van de velden. Ik hoor de vogels en de wind. Als ik echt buiten even stilsta bij de complexiteit van de natuur dan voel ik me verbonden en klein tegelijk. Ik realiseer hoe afgestemd alles is. Stel je voor dat de kranen geen water meer zouden geven? Wat er dan gebeurt is onvoorstelbaar.

Het een kan niet zonder het ander, de ene techniek maakt weer dat je iets anders kunt doen. Ook daarin zitten schakels. Zelf vind ik de transformatie mooi. Van plantaardige vezel naar touw, van huid naar kleding. Van bot naar sieraden of speerpunten. Er zijn zoveel materialen die je kunt gebruiken om je gereedschappen en benodigdheden mee te maken. Het ervaren hoeveel tijd en energie het kost om een paar meter touw te maken bijvoorbeeld maakt bewust hoe we met de wereld omgaan.

Wat de natuur met mensen doet is dat het status en moderne gemakken afpelt. Buiten is iedereen gelijk. Wat bent in de moderne maatschappij, doet er niet toe. Buiten heeft iedereen het koud of warm. Bovendien redt je het niet alleen, niet gemakkelijk in ieder geval. Je moet samenwerken om dingen voor elkaar te krijgen. En de feedback is direct en duidelijk. Geen vuur betekent kou. De eenvoud van de focus op het moment geeft rust. De euforie van het slagen van een project geeft plezier en zelfvertrouwen. Buiten zijn maakt dat je het leven zelf intenser kunt ervaren.

Data:

13 t/m 15 maart
17 t/m 19 april
15 t/m 17 mei
19 t/m 21 juni
28 t/m 30 augustus
25 t/m 27 september
16 t/m 18 oktober
13 t/m 15 november

Aantal deelnemers:

Maximaal aantal deelnemers volwassenen:8 tot 10

Maximaal aantal deelnemers kinderen: 8 tot 10

Kennis benodigd: geen

Lesgeld:

1 ouder en 1 kind: 3000 euro

1 ouder en 2 kinderen: 4000 euro

1 ouder en 3 kinderen: 5000 euro

Voor 2e volwassene extra: 2000 euro

Tot 5 jaar oud kinderen gratis

Materiaalkosten: inclusief

Geef een reactie