Bosbes

Bosbes (Vaccinium myrtillus)

Algemene Beschrijving: De bosbes is een kleine, groenblijvende struik die behoort tot de heidefamilie (Ericaceae) en groeit in bosrijke gebieden van Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika. Het is een struik met sterk vertakte stengels en ovale bladeren die aan de randen licht gezaagd zijn. De bosbes produceert kleine, donkerblauwe tot zwarte bessen die vaak worden gegeten vanwege hun zoete en sappige smaak.

Voormaat en Signatuurleer: Volgens de signatuurleer, die stelt dat de uiterlijke kenmerken van een plant aanwijzingen kunnen geven over de toepassingen ervan, zouden de donkerblauwe kleur van de bessen en het feit dat ze groeien in bosrijke gebieden kunnen wijzen op een mogelijke relatie met het verbeteren van het gezichtsvermogen en het versterken van de bloedvaten.

Latijnse Naam: Vaccinium myrtillus – De geslachtsnaam “Vaccinium” is afgeleid van het Latijnse woord “vaccīnus”, wat verwijst naar de braamstruik. De soortnaam “myrtillus” is afkomstig van het Latijnse woord “myrtus”, wat “mirte” betekent, mogelijk vanwege de gelijkenis van de bladeren van de bosbes met die van de mirteplant.

Eetbare Eigenschappen: De bessen van de bosbes zijn eetbaar en worden vaak vers gegeten of gebruikt in jam, gelei, desserts en gebak. Ze zijn rijk aan antioxidanten, vitamine C en vezels, en worden gewaardeerd om hun zoete en sappige smaak.

Gebruik van Thee: De bladeren van de bosbes kunnen worden gedroogd en gebruikt om een kruidenthee te maken met een lichte, verfrissende smaak. Deze thee wordt soms gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Gebruik van Etherische Oliën: Er zijn geen bekende toepassingen van etherische oliën van de bosbes.

Gebruik van Tincturen: Bosbes wordt niet vaak gebruikt in tincturen vanwege het ontbreken van bekende medicinale eigenschappen die oplosbaar zijn in alcohol.

Medicinale Werking: Bosbessen worden soms gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege hun vermeende gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van de ooggezondheid, het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Gebruik in de Geschiedenis: Bosbessen hebben een lange geschiedenis van gebruik als voedsel en medicijn door inheemse volkeren over de hele wereld. Ze werden vaak verzameld in het wild en gebruikt als voedsel en als natuurlijke remedie tegen verschillende kwalen.

Gebruik als Tondel: Hoewel bosbessen niet algemeen worden gebruikt als tondel, kunnen de droge stengels en bladeren mogelijk worden gebruikt als brandbaar materiaal voor het aanmaken van vuur in noodsituaties.

Gebruik als Gereedschap: De bosbes wordt niet direct gebruikt als gereedschap, maar de flexibele takken kunnen worden gebruikt in vlechtwerk en mandenmakerij, en de struik kan worden gebruikt als natuurlijke heggen voor het afbakenen van tuinen.

Ervaring van de deelnemers

★ ★ ★ ★ ★

“Great Instructors, Great setting, great trainings / Big thanks Thijmen and the Crew / you guys rock!”

- Guy Gelaude

★ ★ ★ ★ ★

“Knowledge, Location, Enthusiastic, Inspiring”

- Jos van Hal

★ ★ ★ ★ ★

“veel geleerd afgelopen weekend. een echte aanrader....dank voor ieder die hier een bijdrage aan gelevert heeft”

- Casper Mutsaers